събота, 19 февруари 2011 г.

MIHÁLY BIRÓ

Михали Биро (1886-1948) е унгарски художник, роден в Будапеща. Достигнал международна слава в началото на 20 в. Рисувал е основно плакати - пропагандни и комерсиални.

Все още няма wikipedia entry за него на английски език. Това е странно, защото Bíró е един от най-добрите майстори на плаката в света.

MOMA го откри наскоро (може би в близко бъдеще ще видим страница на Bíró в Уикипедия), а аз имах щастието да видя на живо над 53 плаката плюс огромен брой политически литографии на художника в MAK.

Автор е на супер известния "червен човек" символ на унгарската социалдемократическа партия.
Социалдемокрацията няма нищо общо с комунизма, тя е всъщност антикомунистическа. Но плакатите на унгарската социалдемокрация правени от Bíró са свръх радикални.

(Списанието на социалдемократическата партия)

През 1919 г., когато силите на адмирал Хорти смазват просъществувалата една година Унгарска съветска република (в една класическа битка между комунисти и фашисти), Биро бяга в Австрия, където продължава работата си като художник, приемайки както поръчки за политически плакат, така и за комерсиален.

Биро престоява 10 години във Виена, възпроизвеждайки на стотици литографии ужасите на режимът на Хорти. Хорти прави всичко възможно да го спре, включително изисквайки екстрадация на художника обратно в родината му, където да бъде съден.

През 1928 г. Биро си намира работа в Берлин като художник за филмовите студия УФА.
Положението му се влошава неимоверно в Германия заради растящата популярност на национал-социалистическото движение. През 1932 г. Биро се връща във Виена, без това до доведе до желаната положителна промяна в материалното състояние на художника.

През 1934 Биро отива в Чехословакия, бягайки от Австро-фашистите. През 1938 заминава за Париж, бягайки от нацистите. Остава там до 1946 в тежко материално и здравословно състояние.

През 1947 се връща в Будапеща, където умира година по-късно.

("Белият терор")
(Погребването на Австро-Унгарската монархия, 1918.)

И личният ми фаворит:

Селекция политически и комерсиални плакати:












1 коментар: